Rreth Fondacionit Lika


Fondacioni Lika u themelua në Janar 2002 dhe qëllimi i tij është të mbështesë zhvillimin e institucioneve arsimore, shkencore, kulturore dhe individëve në Ulqin. Për më tepër, Fondacioni përpiqet të mbështesë të gjitha format autentike të kulturës, veçanërisht muzikën dhe trashëgiminë e pasur kulturore, shkencore dhe historike të qytetit të Ulqinit, si dhe të ndihmojë talentet e reja, nxënësit dhe studentët që të shprehen plotësisht dhe të arrijnë qëllimet e tyre; për të sjellë talentin e tyre në shprehje të plotë.

Për më tepër, qëllimi ynë është të ndihmojmë mësuesit, artistët, shkencëtarët dhe institucione të tjera të rëndësishme, kulturore, arsimore dhe individë në Ulqin dhe më gjerë.
Në këtë drejtim, Fondacioni Lika mbështet punën e Shkollës së Muzikës në Ulqin, e cila është një nga institucionet me rëndësi të madhe për kulturën në Mal të Zi. Shtë e vetmja shkollë e muzikës në Mal të Zi ku zhvillohen mësime në Mal të Zi dhe shqip.

Arsimi

Në mbështetje të institucioneve arsimore, shkencore dhe kulturore në Ulqin

Shkenca

Fondacioni Lika i kushton rëndesi promovimit dhe zhvillimeve shkencore

Kultura

Pjesëmarrëse aktive në organizimin e ngjarjeve kulturore, seminare, koncerte, etj.

Komuniteti

Në nxitje të nxënësve dhe studentëve për promovimin e talenteve të reja.

Ulqini është një qytet antik turistik në Mesdhe, i vendosur në kryqëzimin e qytetërimit Lindor dhe Perëndimor. Trashëgimia muzikore e qytetit është praktikisht e paçmueshme. Ulqini është gjithashtu qendra kulturore e shqiptarëve në Mal të Zi – kështu që e kaluara, e tashmja dhe e ardhmja e qytetit të Ulqinit meriton një institucion kulturor siç është Shkolla e Muzikës.

Themeluesi i fondacionit Lika, dhe njëkohësisht drejtori i Shkollës së Muzikës, është Z. Jusuf Lika. Ai ushqen Fondacionin me energjinë, dashurinë dhe ndihmën e tij financiare, në mënyrë që Shkolla e Muzikës të përparojë më tej. Fondacioni i tij Lika po mbështet vazhdimisht Shkollën e Muzikës. Rezultatet e arritura deri më tani nga shkolla janë të shkëlqyera, por për të vazhduar misionin tonë, do të na duhet mbështetja e një spektri më të gjerë. Shkolla e muzikës ka nevojë për instrumente të reja dhe teknologji moderne, si për studentët ashtu edhe për vetë shkollën, në mënyrë që rezultatet e ardhshme të jenë edhe më të mira. Kjo është arsyeja kryesore pse Fondacioni Lika vendosi të fillojë një fushatë serioze për mbledhjen e fondeve që do të ndihmonte qytetin dhe kulturën tonë.
Një festival kulturor zhvillohet në Qytetin e Vjetër çdo verë. Shkolla e muzikës dhe nxënësit e kësaj shkolle duhet të jenë elementi kryesor i asaj ngjarje. Prandaj, mund të thuhet se zhvillimi i shkollës së muzikës varet nga zhvillimi gjithëpërfshirës kulturor, si dhe nga zhvillimi i turizmit dhe komunës së Ulqinit në përgjithësi, në nivelin kulturor dhe socio-ekonomik.
Fondacioni merr pjesë aktive në organizimin e ngjarjeve kulturore, seminare, seminare, konferenca, koncerte, ekspozita, festivale muzikore për fëmijë dhe të rritur, si dhe botimin dhe promovimin e librave …

Do të ishte mirë të përmendim disa arritje aktuale të Fondacionit në fushën e kulturës dhe shkencës në zonën e Ulqinjës:
Një nga koncertet e para të mëdha të organizuar nga Fondacioni Lika në bashkëpunim me Shoqatën e Shkrimtarëve dhe Artistëve nga Skadari, është Shkolla e Muzikës – Ulqin dhe Qendra për Kulturë nga Ulqini Vokal – koncert instrumental, i mbajtur më 16 mars, 2002, në sallën e Bibliotekës ‘Mirko Srzentić’ Ul në Ulqinj.
Më tej, Fondacioni Lika organizoi në mënyrë të pavarur një ekspozitë me piktura të Shoqatës së Piktorëve dhe Skulptorëve të Shqipërisë ‘Linda’ Sk nga Skadar gjithashtu në Bibliotekën në Ulqinje, 24 maj, 2002.
Fondacioni Lika në 15 gusht 2002. në Sallën e Koncerteve të Shkollës Muzikore
organizoi një Mbrëmje Artistike të instrumentistëve nga Tirana, Shqipëri.
Në restorantin Eldorado në Plazhin e Velikës, 4 nëntor 2002., Fondacioni Lika organizon një Natë Arti të Veteranëve të Muzikës së Vjetër Ulqinase, Ali Tahir đu đelija.
Gjithashtu, merita është për angazhimin e jashtëzakonshëm të donacioneve nga Presidenti i Fondacionit në Shkollën e Muzikës nga ‘Help – Podgorica’ në formën e një pianoje gjysmë koncertale të Yamaha për promovimin e të cilit është Fondacioni Lika në bashkëpunim me Shkollën e Muzikes dhe Qendra për Kulturë nga Ulqini. Keta organizuan një koncert të pianistit të njohur malazez dhe bashkëpunëtorit të Malit të Zi në Akademinë e Muzikës në Cetinje, Boris Kraljevic. Koncerti promovues u mbajt në Sallën e Koncerteve të Shkollës Muzikore në Ulqinjë, 25 nëntor 2002.
Fondacioni Lika në bashkëpunim me Shkollën e Muzikës organizuan një seri koncertesh dhe një koncert promovues ku morën pjesë koordinatori kryesor nga ‘Help- Podgorica’, z. Klaus Mock. Në koncert ai prezantoi veten e tij, përveç disa studentëve të dikurshëm dhe aktualë të Shkollës Muzikore – Ulqin, Udo Frings, pianist dhe student gjerman, i cili kohët e fundit u diplomua në Akademinë e Muzikës në Cetinje.
Koncerti u mbajt më 4 dhjetor 2002. në Sallën e Koncerteve të Shkollës Muzikore në Ulqinj.
2006. th Përvjetori MOZART-KONCERT, me rastin e 250 lindjes së kompozitorit të madh austriak. Koncerti u mbajt në Qytetin e Vjetër të Ulqinit. Merrnin pjesë nga artistë nga Dubrovniku; pianistja Ivana Vidovic, nga Ljubljana; Marina Horak, prof. në Akademinë Muzikore të Lubjanës dhe orkestrën e kamerës; Akademia Muzikore e Tiranës.
2008. a) Organizimi i recitalit të pianos të pianistit të famshëm të Moskës Alexey Goribol.
2009. b) Organizimi i recitalit të pianos së pianistes së famshme të Moskës, Polina Osetinskaye.
c) Organizimi i recitalit të pianos Merita Subasić – Sabanovic, prof. piano në Shkollën e Muzikës – Ulqin.
2010. d) Organizimi i një koncerti në piano me rastin e 200 vjetorit të kompozitorit Frederic Chopin.
e) Organizimi i recitalit të koncertit të këngës solo të studentit për Julia Peling.
f) Zbatimi i koreografisë për një pjesë të këngëve të Festivalit të Fëmijëve ′ c Ulqin 2010 “; si dhe promovime të panumërta të librave dhe aktivitete të tjera të rregullta në qytet…
Ndër veprimet dhe aktivitetet më të rëndësishme të FONDACIONIT T THE FONDACIONIT është:
1. Formimi i një fotografie dhe arkivi të pasur me fotografitë dhe dokumentet më të vjetra të mbledhura dhe të blera në të gjithë botën.
Me këto materiale, Fondacioni LIKIA ka një kontribut të madh në projektin ndërkombëtar IPA MARUBI (2012-2015). e cila financohet nga qeveria e BE e Malit të Zi dhe Shqipërisë. Koordinatori i projektit për C.G. Asllan Hajdinaga nga Zyra për Bashkëpunim Ndërkombëtar dhe Projekte të Komunës së Ulqinit. (tel. 38269400473), Email: [email protected]
2. Botimi dhe promovimi i 12 librave shkencorë të një shkencëtari të njohur,
prof. dr. dr. Ruzuhdi Ushaku dhe autorë të tjerë ….
Shënim: Shumica e këtyre 12 projekteve mbështeten nga; FONDI P RR T DREJTAT MINORALE N C C: G., komuna e Ulqinit, donatorë të ndryshëm si dhe fondet e tyre të Fondacionit LIKA
Koordinatorët e projektit:
Yusuf Lika, tel. + 38269025166, email: [email protected]
Qazim Muja, tel, + 08269033478, e-mail: [email protected]
Ne jemi një fondacion me 18 vjet eksperiencë, por sinqerisht besojmë se do të bëhemi një themel proaktiv dhe konstruktiv me shumë projekte dhe ide interesante që do të përmirësojnë komunitetin tonë në shumë mënyra.
President i Fondacionit ‘LIKA’
Jusuf Lika, prof.